ÖRDÖG MARGIT MÚLÓ IDŐ kiállítás virtuális térben

     ÖRDÖG MARGIT 1961. november 13-án született Jászárokszálláson. 1990 óta foglalkozik a képzőművészet különböző fajtáival. Elsősorban tűzzománccal, technikáját tekintve elsődlegesen rekeszzománccal készít képeket, táblaképeket. Motiváló erő a magyarság mondavilága, ősi jel-kép-formarendszere.

A zebegényi Szőnyi István Szabadiskolán tanulta a tűzzománc technikákat. Munkái közül a legismertebb a Jászságért Díj emlékplakettje, melyet azon prominens személyiségek kapnak, akik a jász kultúréletben sokat tettek. A Jászságért Alapítvány ösztöndíjasaként negyven darab plakettet készített.

A grafikával a Nyíregyházi Főiskolán ismerkedett meg, munkái java része ott, a grafikai műhelyben készült szeretett tanára Horváth János segítségével.

Hogy miért Múló idő-igen, ez a kérdés jogos, hiszen az emberi kor előrehaladtával valamennyiünknek szembesülnie kell az elmúlással. Mi is az élet, a földi életünk-          lajtorja az örökkévalóság felé.

Kiállításai

Egyéni kiállítások

1996. ÁBK Budapesti Csoportja, Budapest

1998. Pilisjászfalu, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kollégiuma

2001. Jász Világtalálkozó Jászdózsa

          Falunap Jászágó

2009. Petőfi Művelődési Ház Jászárokszállás

          Hitvallás-tűzzománc kiállítás

2010. Jász Világtalálkozó Jászágó

2016. Jász Világtalálkozó Jászárokszállás

Csoportos kiállítások

1990. Szolnok, Jászberény, Dózsa Művelődési Ház – Budapest

1991. Jászjákóhalma, Jászdózsa, Jászberény

1992. Oroszlány, Kocsér, Conselve (Olaszország), Jászberény

1993. Zebegény, Oroszlány, Jászfényszaru, Pusztamonostor, Ózd, Budapest

1994. Budapest, Jászberény

1995. Jászberény, Jászárokszállás, Karcag

1997-2006 Jászberény, Déryné Művelődési Központ

2005. Iparművészeti Múzeum – Budapest

2006. Vajdahunyad vára – Budapest


Díjak

1992. Sáros András Alapítvány

1994. Vasas Szakszervezet külön díja

2000. Kitüntetés a Magyar Kultúra Napján

Ösztöndíj

1996-2018 A Jászságért Alapítvány ösztöndíjasa voltam négy alkalommal

 

Munkái közgyűjteményben

Hamza Múzeum – Jászberény

Lehel vezér Gimnázium – Jászberény

Jász Múzeum – Jász Múzeum

Polgármesteri Hivatal – Pilisjászfalu

 

Publikációk róla

Berényi Műhely katalógusai

Jászsági Képzőművészek arcképcsarnoka

Hamza Múzeum kiadványa

A Jászság

A Jászságért Díjasok című könyv

Magunk útján című kiadvány


Saját publikáció

Muhoray Mihály festőművész élete

Püski Kiadó 1995


Zenei aláfestés: Kalla Andrea

KALLA ANDREA Jászárokszálláson él a családjával 25 éve.

Gyerekkora óta foglalkozik zenével, édesanyja indíttatására kezdett el gitározni 7 évesen, zeneiskolában. 4 évet tanult a Snétberger Zenei Tehetség Központban, először klasszikus gitár, majd jazz ének szakon. Jelenleg az Egressy Béni jazz konzervatóriumban tanul jazz ének szakon, mellette másodéves gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató a Szent István Egyetem Gazdaságtudományi karán.

Örömmel tölti el, hogy az ő zenéje hallható egy ilyen csodálatos, kifejező kiállítás képei alatt, megtisztelő számára, hogy részt vehet benne. A kiállítás témája melankolikus, nosztalgikus és rendkívül művészi, így igyekezett minél hangsúlyosabb dallamvilággal ötvözni.

Az öt perces összeállításban elsőként hallható saját dala, ami az „I know you” címet kapta, majd ezt követi két olyan klasszikus darab, amik meghatározók voltak számára klasszikus gitár tanulása során.A tárlatot szerettük volna berendezni már 2020. október 23-ra, de sajnos sem ősszel, sem most nem lehet kiállításokat rendezni, ezért egy látványos online térbe helyeztük el a grafikákat. Ha akadályba ütközik a megtekintés, a művelődési ház előtti hirdető vitrinben is látható néhány kinyomtatott grafika.

Köszönjük a támogatást Jászárokszállás Város Önkormányzatának.

Készítette a Petőfi Művelődési Ház csapata.

 

Kezelési útmutató:

Asztali számítógép/laptop esetén:

Betöltés után a honlap "the exhibition has audio. Enable it?" kérdéssel kér engedélyt a tárlatot kísérő zenéhez, ezt a zöld pipára való kattintással engedélyezhetjük, vagy a piros X-szel utasíthatjuk el. A kijelző bal oldalán az „i” betű alatti négyzettel lehet teljes kijelzőre váltani- a teljes kijelzős módból kilépni az ismételt kattintással lehet. A teljes képernyős gomb alatt állítható a felbontás low (alacsony)- normál és high (magas) minőség között.

A billentyűzet nyíl gombok segítségével tudunk a virtuális térben mozogni. Ha a padlón duplán kattintunk automatikusan odalép a kattintás helyére. A képekre kattintva megtekinthetőek a kép adatai: címe, technikája, a készítés éve. Ezeket az információs táblákat a sarkában látható X-el lehet bezárni.

 

Mobiltelefon, tablet, érintőképernyős eszköz esetén:

A link megnyitását követően a zöld „continue” gombra kattintva kezdi betölteni a tárlatot. Betöltés után a honlap "the exhibition has audio. Enable it?" kérdéssel kér engedélyt a tárlatot kísérő zenéhez, ezt a zöld pipára való kattintással engedélyezhetjük, vagy a piros X-szel utasíthatjuk el. A kijelző bal oldalán az „i” betű alatti négyzettel lehet teljes kijelzőre váltani- a teljes kijelzős módból kilépni az ismételt kattintással lehet. A teljes képernyős gomb alatt állítható a felbontás low (alacsony)- normál és high (magas) minőség között. A kijelzőn balra – jobbra húzással lehet forogni, illetve a padlóra kattintva lehet előre lépkedni. A falon lévő képekre bökve lehet megtekinteni a grafikák címét és információit (technika és a keletkezés dátuma). Ezeket az információs táblákat a sarkában látható X-el lehet bezárni.

(Optimális élmény eléréséhez javasoljuk a tárlat számítógépen való megtekintését!)2021-03-23 08:36


Vissza