A márciusi ifjakra emlékeztünk...

2017. március 15-én trombitaszólóval kezdődött a megemlékezés a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblánál. A Himnuszt a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énekkara adta elő. Petőfi naplójából a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákja, Lőrincz Zoltán olvasott fel egy részletet. Gergely Zoltán polgármester úr köszöntője után Aladi Simon Alex, – szintén a középiskola diákja – az ünnepibeszéd-író pályázat győztesének beszédét hallgathatták meg a jelenlévők.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére koszorút helyeztek el az intézmények, a civil szervezetek és a pártok képviselői. Az ünnepség első része a Szózattal zárult, melyet szintén az általános iskola énekkara adott elő.

A megemlékezés programja a Petőfi Művelődési Házban folytatódott, ahol az általános iskola 7. osztályos tanulói „Lázban égő nemzedék” címmel adták elő ünnepi műsorukat. Az előadást Antal Péterné, Érsekné Kácsor Edina, Méri Judit és Kiss Gáborné álmodta színpadra. Érdekes időutazáson vehetett részt a néző, hiszen a mai fiatalok mobil telefonos és számítógépes világában megjelent Petőfi és Jókai alakja is. A szereplők egymást kérdezve és egymásnak felelve próbálták megfejteni és megérteni, mi is történt valójában azon az 1848-as márciusi napon, és az azt követő időszakban. A gyerekeket és a tanárokat is vastapssal jutalmazta a közönség.

Ezt követően az ünnepibeszéd-író pályázat nyertesei részesültek jutalomban. Első helyezést ért el Aladi Simon Alex, második helyezett lett André Mirtill, harmadik helyezett pedig Vitalis-Mánts Sarolta. Mindhárman a helyi középiskola tanulói. Közülük Vitalis-Mánts Sarolta nyitotta meg a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium érettségi portfólióit és versillusztrációkat magába foglaló kiállítását, mely március 31-ig látható a Petőfi Művelődési Házban. Az alkotók szintén jutalomban részesültek.

A kiállítók: Ádám Vanessza, Agócs Dániel, Ballagó Dániel, Csatai Blanka, Csikós Beatrix, Csoszor Ágnes, Guba Szilvia, Herczeg Dóra, Nemoda Enikő, Nemoda Gabriella, Pethes Enikő, Szerző Natália, Vitális-Mánts Sarolta. Felkészítő tanáruk: Kubacsekné Gulyás Éva.